Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να δούμε την αλήθεια. (Π. ΠΙΚΑΣΟ)

Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να δούμε την αλήθεια. (Π. ΠΙΚΑΣΟ)

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

54η Biennale τέχνης στη Βενετία

Η 54η Biennale Τέχνης στη Βενετία θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Ιουνίου 2011 εώς και τις 27 Νοεμβρίου του 2011.  Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι ILLUMInations.
Οι κεντρικοί εκθεσιακοί χώροι θα βρίσκονται στα περίπτερα των Giardini και της Arsenale, αλλά εκθέσεις θα πραγματοποιούνται και σε διάφορους άλλους χώρους μέσα στην πόλη της Βενετίας.
Θα φιλοξενηθούν 82 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν 32 νέοι καλλιτέχνες. Υπάρχουν 89 εθνικές εθνικές συμμετοχές, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τη Biennale Τέχνης, αφού στην προηγούμενη έκθεση (Biennale Τέχνης του 2009) συμμετείχαν 77 χώρες. Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά, είναι η Ανδόρα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές και η Αϊτή. 
Το θέμα της έκθεσης ILLUMInations δίνει έμφαση στη διαισθητική αντίληψη και τις ψευδαισθήσεις της σκέψης, που ενισχύονται από τη συνάντησή τους με την τέχνη και την ικανότητάτης να ακονίσει τους μηχανισμούς της αντίληψης.

Ελληνική  Συμμετοχή
Με την εικαστικό Διοχάντη, πρόταση της κριτικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στη φετινή διοργάνωση της Μπιενάλε Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από 4 Ιουνίου έως 27 Νοεμβρίου.
Το έργο της ελληνικής συμμετοχής θα φιλοτεχνηθεί insitu και θα ενοποιεί το εξωτερικό με το εσωτερικό περιβάλλον του ελληνικού περιπτέρου της Βενετίας δημιουργώντας με λιτότητα μία διαδρομή στο χώρο μέσα από φωτεινές και σκοτεινές «στιγμές» που θα σκιαγραφούν την ιστορία της Βενετίας και των Εθνών που πέρασαν από αυτήν. Να σημειωθεί ότι πρωταρχικό ρόλο στο έργο της Διοχάντης έχουν παίζουν τα υλικά, τα οποία φέρουν ψήγματα της μνήμης αλλά επίσης ο ήχος και το φως.

1 σχόλιο: